Strona Lilki i Błażeja Kwiatkowskich


Home > Ciekawostki, przepisy ...
Ostatnie zmiany:
przepisy swiateczne
otrzymane od bliskich mi osob, sprawdzone i pyszne


przepis od Asi - snikers

pycha ciasto snikers i pyszny bigosik :-)

Snikers Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dkg margaryny 1 szkl. cukru 2 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia ugniatam jak na kruche ciacho i pieczemy. Jak się ostudzi to przekrajamy na pół. Masa: 1/2 l mleka 2 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 opakowania cukru waniliowego 1 kostka masła zagotować mleko z masłem i cukrem waniliowym i cukrem. W szklance wymieszać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) z kilkoma łyżkami mleka. Jak mleko będzie się gotować to dodać tą mąkę i mieszać aż zgęstnieje coś ala budyń Polewa: 2 szkl. posiekanych orzechów włoskich 13 dkg margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki mleka rozpuścić margarynę i dodać cukier, mleko, miód i podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy i wymieszać. Polewać ciasto mi wychodzi taka spora blaszka. A układam tak: ciacho - masa - ciacho - polewa jak przestygnie to palce lizać a jeżeli chodzi o ciasto to nie może być za twarde bo nie będzie można przekroić i trzeba piec aż zrobi się brązowe od miodku. A bigosik robię tak: Kupuję główkę kapusty słodkiej i z 3 kg kiszonej, tak z pół kilograma żeberek (ale takich ładnych nie tłustych) i z 60 dkg jakiejś dobrej cienkiej kiełbaski typu mazurska I przyprawę do bigosu Kamis oraz mały koncentrat pomidorowy Gotuję w jednym garnku posiekaną kapustę słodką z żeberkami z liściem laurowym i zielem i kostką rosołową a w drugim garnku kapustę kiszoną. Jak się ugotuje mięsko to je wyciągam i kroję na kawałki a jak biała kapusta jest miękka to dokładam do nie kapustę kiszoną która też już dochodzi zawsze i gotuję razem dodaję jeszcze tej przyprawy Kamis. Jak już ładnie to przechodzi to na patelni podpiekam cebulkę razem z pokrojoną w kostkę kiełbaską i wkładam do garnka aby się razem pogotowało dodaję koncentrat pomodorowy i soli lub pieprzu do smaku i tak gotuję jeszcze z pół godzinki. I bigos gotowy. trwa to z reguły ok 3h. ale uwielbiam taki:-)

ryba po grecku
1 kg filetów (np. z dorsza)
4 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1 średni seler
słoiczek koncentratu pomidorowego
bulion (ok. szklanki)
sól, cukier, pieprz
oczywiście natka pietruszki


Filety opłukac, przekrój w poprzek, oprósz solą i pieprzem. Usmażyć na oleju. Cebulkę posiekaj, pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Cebulkę zeszklij na oleju i dodaj warzywa, (smaż ok. 3 minut). Dolej bulion i duś kolejne 10 min. Potem dodaj koncentrat, sól, cukier, posiekaną natkę. W garnku układaj warstwami pastę warzywną i rybę, tak, aby na wierzchu wypadły warzywa. Duś wszystko 15 minut. Smacznego:-)

andruty swiateczne

pychaaaaa
Składniki:
- 8 dag orzechów laskowych
- po 5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
- 5 dag czekolady mlecznej
- 15 dag obranych migdałów
- 5 dag mąki
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- po szczypcie goździków i gałki muszkatołowej
- po 10 dag cukru i miodu
- duże
- okrągłe opłatki lub andruty
- cukier puder

Sposób przyrządzania:

Posiekaj orzechy laskowe, skórkę cytrynową i pomarańczową. Czekoladę zetrzyj na grube wióry. Dodaj migdały, mąkę, kakao i przyprawy, delikatnie wymieszaj. Cukier zagotuj z miodem, stale mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj do bakalii i wymieszaj. Opłatki włóż do tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli są za duże, musisz je przyciąć. Posmaruj przygotowaną masą (powierzchnię możesz ozdobić dodatkowymi bakaliami), piecz 30-40 minut w temp. 175°C. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

fale dunaju

czarno-biale ciasto z jabluszkiem
5 jaj
2 szklanki maki
margaryna
pol szklanki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 jablka

rozpuscic margaryne, do duzego naczynia wsypac make i proszek do pieczenia. Na osobny talerz wybic calych piec jaj - rozbeltac dodac cukier i cukier waniliowy i razem wszystko polaczyc. Jaja z cukrem dodac do maki i pozadnie wyrobic (utrzec) palka :-)
dodac do tego wystygla margaryne i znow pozadnie wyrobic palka (to wszystko to z 5 minut trwa...)

I teraz mozna zrobic na dwa sposoby:

1. Do calosci ciasta dodac kakao... 2-3 lyzeczki (zalezy od kakaa)
wylac ciasto do formy a na wierzch poukladac jablka pokrojone w 8 lub 10

2. Do polowy ciasta dodac kakao (lyzeczka, poltorej)
na spod blachy wylac ciasto jasniejsze na jasne bez obcygalania sie ciemne... Gdy bedzie ciasto roslo kakaowa czesc poniewaz jest ciezsza bedzie delikatnie opadac na spod wypierajac jasniejsze i wyjda tzw fale...
oczywiscie jak wyzej na gore ciasta ulozyc jablka...

Piec 30 min w piekarniku 180-200 stopni
Chyba nie namieszalam :)

sernik z brzoskwiniami

od Kasi
Sernik z brzoskwiniami

Ciasto:
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
5 żółtek
1 paczka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto wyrobić, oddzielić ? części ciasta i włożyć ją do lodówki na ok. 30 minut.

Do reszty ciasta dodać łyżkę śmietany i wyłożyć na blachę.


Masa serowa:
Niecały 1 kg sera półtłustego zmielonego
1 budyń śmietankowy w proszku
0,5 paczki margaryny
1 jajko
0,5 szklanki cukru

Wszystkie składniki masy serowej razem zmiksować.

Masę serową nałożyć na ciasto, na ser brzoskwinie, zalać pianą z 5 białek i 0,5 szklanki cukru.

Na to wszystko zetrzeć ciasto z lodówki.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 200 o C.

tarta Pascala :-)

ulubiona tarta mojego meza - z serkiem kozim i oliwkami
* Ciasto:
* 125 g mąki
* 6 łyżek oliwy z oliwek
* 1 szczypta soli
* Farsz:
* 2 cebule
* 3 jajka
* Rama Culinesse do smażenia
* 125 g ricotty
* 100 g sera koziego
* sól i świeżo zmielony pieprz
* 60 ml śmietanki
* kilka gałązek tymianku
* 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek


Tarta z serem kozim i oliwkami

- To nie jest tak, że w momencie, kiedy wjeżdża taka tarta z kozim serem na stół, można siedzieć obojętnie. A to z dwóch powodów. Po pierwsze rozpływające się, zapieczone kawałki sera mają tę właściwość, że nieodparcie przyciągają wzrok. A aromat tymianku i cebulki robi cuda ze zmysłem węchu. ;-)) To po prostu działa. No nie ma mocnych.

Czas i temperatura pieczenia tej tarty dotyczy piekarnika z termoobiegiem, (chodzi o mały wiatraczek w środku). Jeśli Twój piekarnik nie ma termoobiegu, to oprócz foremki z ciastem wstawiasz dodatkowo, na dolną półeczkę małą, ceramiczną miseczkę z wodą. Parująca woda nie pozwoli tarcie się przypalić i zapewni ciastu właściwą wilgotność.

Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Na 6 osób

Jak to zrobić:
Ciasto

Przesiej mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Zrób studnię (wgłębienie na środku) i wlej w nią oliwę z oliwek.
2. Mieszaj całość nożem, zagarniając mąkę do środka, aż powstanie krucha, sypka masa.
3. Dodaj stopniowo 4 łyżki wody. Ugniataj, aż ciasto stanie się jednolite.
4. Kulę ciasta zawiń folią plastikową i wstaw na 30 min. do lodówki lub na 10 min. do zamrażalnika.
5. Farsz >>> Pokrój cebulę na cieniutkie piórka i podsmaż na złoto na patelni. Posól i posyp pieprzem.
6. Ciasto >>> Wyjmij ciasto z lodówki na podsypaną mąką stolnicę.
7. Posyp je mąką, żeby się nie kleiło i rozwałkuj na 1/2 cm okrągły placek.
8. Nieregularne brzegi zawiń do środka, żeby powstała wystająca krawędź tarty.

Farsz + Ciasto

Na cieście rozłóż równą warstwą cebulę, rozsmaruj ricottę, rozrzuć kawałki sera koziego (ze skórką oczywiście).
10. Dodaj posiekane oliwki i listki tymianku obrane z gałązek.
11. Oddziel żółtka od białek i wymieszaj je ze śmietanką. Dodaj sól.
12. Polej tartę miksturą.
13. Wstaw do piekarnika (180 stopni C) na 20 min.
14. Przed podaniem skrop tartę oliwą, posyp świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.

(C)2005 Błażej Kwiatkowski